Zawartość strony
Gdy prowadzimy lokal gastronomiczny powinniśmy pamiętać o przygotowaniu GHP oraz GMP. Trzeba też pamiętać o księgach HACCP.
Warto zaznaczyć, że opracowanie tych ksiąg jest koniecznością.
Okazuje się, że wbrew pozorom takie księgi nie przydają się tylko w czasie kontroli Inspekcji Sanitarnej.
Zaufali mi najlepsi:
Wpisz Swój Najlepszy Adres Email, Ponieważ Na Niego Dostaniesz Link.
Warto wiedzieć, ze dokumentacja przygotowana w mądrej formie, powinna pomóc głównie w zachowaniu bezpieczeństwa przy serwowaniu posiłków.
Dodatkowo taka księga powinna usprawnić pracę w restauracji bądź innym punkcie gastronomicznym. Warto dowiedzieć, czym jest HACCP w gastronomii.
Warto wiedzieć, że HACCP to specjalny system przeznaczony do zarządzania. Dodatkowo jest to metoda, która zapewnia bezpieczne serwowanie żywności.
Opiera się ona głównie na zapobieganiu zagrożeniom.
Warto też wiedzieć, że zagrożenia mogą pojawić się na każdym etapie produkcji żywności aż do wydania wyrobu Klientowi finalnemu.
Należy pamiętać, że skrót HACCP oznacza analizowanie zagrożeń, a także krytyczny punkt kontrolny.
REKLAMA
Koniecznie zobacz NAJLEPSZE szkolenie z Facebooka na rynku
Link do kursu: szkolenie Facebook Ads
Koniec reklamy.
Wiele osób zastanawia się, na czym polega system HACCP.
Warto najpierw powiedzieć, że identyfikuje on oraz ocenia zagrożenie istotne w kwestii bezpieczeństwa przechowywania oraz podawania żywności.
Wszystko jest sposobne poprzez zastosowanie ścisłego monitorowania oraz kontrolowania każdego etapu procesu.
Co ciekawe, dzięki kontroli we właściwych miejscach zmniejsza się prawdopodobieństwo pojawienia zagrożeń.
Wiele osób zastanawia się, czy HACCP jest obowiązkowy.
Okazuje się, że ten system jest obowiązkowy.
Oprócz tego przeznaczony jest do używania w praktycznie wszystkich segmentach przemysłu spożywczego.
Mowa tutaj o uprawach, zbiorach, przetwarzaniu, a także produkcji. Dodatkowo system wpływa też na dystrybucję oraz dostarczenie żywności konsumentowi finalnemu.
Ważne jest to, żeby wymogi HACCP uwzględniały zasady, które zawarte są w Kodeksie Żywnościowym.
Muszą one zapewnić właściwą elastyczność, żeby mogły być używane w praktycznie wszystkich sytuacjach, w tym małych firmach.
Należy wiedzieć, że niezbędne jest przede wszystkim uwzględnienie, iż w niektórych firmach z sektora spożywczego nie jest sposobne zidentyfikowanie krytycznych punktów kontroli oraz tego, iż w paru przypadkach, należyta praktyka higieny może też zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli.
Warto też wiedzieć o tym, że wymóg ustanowienia limitów, które określane są jako krytyczne, nie oznacza tego, iż potrzebne jest ustalenie liczbowego limitu w każdym możliwym przypadku.
Oprócz tego potrzeba zachowywania dokumentów jest bardzo istotna, żeby nie pojawiło się nadmierne obciążenie mniejszych firm.
Nazwa pochodzi z języka angielskiego — Hazard Analysis and Critical Control Points. Taka ocena jest wyrażana w skali punktowej. Warto też wiedzieć, że HACCP musi być nie tylko wdrożony, ale także stale udoskonalany.
Skrót HACCP oznacza „Hazard Analysis and Critical Control Points”, czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Jest to system zapewnienia bezpieczeństwa żywności, który stosuje się na każdym etapie produkcji, przetwarzania, dystrybucji i konsumpcji żywności. Celem HACCP jest minimalizacja ryzyka wystąpienia zagrożeń zdrowotnych związanych z konsumpcją żywności, poprzez identyfikację potencjalnych niebezpieczeństw, ich ocenę oraz wdrożenie odpowiednich środków zapobiegawczych w celu ich eliminacji lub ograniczenia do minimum.
HACCP to skrót od Hazard Analysis and Critical Control Points, co można przetłumaczyć jako Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. HACCP to system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który ma na celu zapobieganie zagrożeniom zdrowotnym związanym z żywnością poprzez identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń w procesie produkcji żywności.
Zasady HACCP to:
Przestrzeganie zasad HACCP jest niezbędne dla producentów żywności, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności dla konsumentów.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) to system zapewnienia bezpieczeństwa żywności, którego celem jest identyfikacja i kontrola zagrożeń związanych z produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności. W ramach HACCP, kontrolowane są punkty krytyczne w procesie produkcji żywności, które mogą wpłynąć na jej bezpieczeństwo.
Kontrola HACCP obejmuje wszystkie etapy produkcji, od momentu pozyskania surowców, przez proces produkcji, aż do momentu dostarczenia produktu końcowego do konsumenta. Podlegają one kontroli pod kątem potencjalnych zagrożeń dla zdrowia i życia konsumentów, włączając w to bakterie, wirusy, toksyny, metale ciężkie, substancje chemiczne, alergeny i inne szkodliwe substancje.
Bardzo istotne jest przeprowadzenie analizy zagrożeń.
Na takowym etapie trzeba ocenić wszelkie procesy, które są potrzebne do otrzymania wyrobu finalnego, który ma właściwą jakość, a także, czy jest bezpieczny dla klienta.
Taka ocena dokonywana jest już w czasie przyjęcia dostaw. Warto też dodać, że procesy są identyfikowane i dalej kolejno oceniane pod kątem pojawienia się zagrożeń fizycznych.
Mowa tutaj na przykład o możliwości pojawienia się ciał obcych.
Niebezpieczne są też zagrożenia chemiczne, na przykład dostanie się środków mycia, oraz dezynfekcji do jedzenia. Trzeba też liczyć się z zagrożeniami mikrobiologicznymi, na przykład możliwości pojawienia się bakterii, które są chorobotwórcze.
Żeby skutecznie przygotować analizę zagrożeń, trzeba przede wszystkim na samym początku stworzyć schemat technologiczny, który prowadzi do stworzenia wyrobu gotowego.
Tutaj warto wymienić potrawy. Należy też wiedzieć, iż w celu wykonania analizy zagrożeń najlepiej posiłkować się wiedzą, która jest szeroka oraz specjalistyczna.
Dodatkowo należy wziąć pod uwagę kilka zagrożeń. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien wiedzieć, ze w pierwszym etapie identyfikowane jest zagrożenie.
Kolejnym jest jego ocenianie. Warto zaznaczyć, ze ocena zagrożenia jest też oceną stopnia ryzyka, co jest niesamowicie istotne.
Wiele osób zastanawia się, na czym polega HACCP oraz w jaki sposób je wdrożyć.
Okazuje się, iż pierwszym krokiem jest stworzenie w przedsiębiorstwie zespołu przeznaczonego do spraw HACCP.
Przeważnie trzeba umieścić w nim paru pracowników, którzy reprezentują wszelaki działy w przedsiębiorstwie. Trzeba pamiętać o tym, żeby każdy z pracowników miał wyznaczoną funkcję, bowiem jest to bardzo istotne.
Dodatkowo trzeba też wybrać lidera, co jest równie ważne.
Kolejnym etapem jest wypracowanie, a kolejno usystematyzowanie całego obiegu pożywienia, które jest składowane bądź wytwarzane w konkretnym przedsiębiorstwie.
W przypadku, gdy mowa na przykład o fabryce produkującej jeden rodzaj konserw, taka sytuacja jest niesamowicie prosta.
Trzeba jednak wiedzieć o tym, że więcej pracy czeka np. restauratorów, a także producentów.
Mowa tutaj o takich osobach, które mają w swej ofercie spory wybór produktów. Księgi HACCP są niesamowicie istotne w kwestii prawidłowego funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego znajdującego się w naszym kraju. Dlatego warto rozeznać się w tym temacie.
Co myślisz o moim nowym wpisie na blogu?
A może masz pytanie dotyczące strategii lub techniki jak działać najlepiej?
Tak czy inaczej, chciałbym usłyszeć, co masz do powiedzenia.
Więc śmiało, teraz udostępnij ten wpis na swoich social mediach i zobacz co inni mają do powiedzenia.
Nie przegap wydarzeń live, podczas których omawiamy różne tematy i odpowiadamy na pytania, które pomogą Ci wyprzedzić konkurencję. Zarejestruj się na spotkania, których gospodarzem jest CEO UniqueSEO - Rafał Szrajnert.
Live odbywa się 1 w miesiącu i o terminie powiadamiamy tylko subskrybentów email.